Jak wyłączyć wtyczkę w WordPressie bez dostępu do panelu zarządzania

Czasami zdarza się tak, że po zainstalowaniu i aktywowaniu nowej wtyczki w WordPressie nie możesz się zalogować do panelu administracyjnego strony. Powodów może być kilka, ale najczęstszymi są problemy we wtyczce lub niepoprawna konfiguracja. Jak wyłączyć wtyczkę w WordPressie bez dostępu do panelu zarządzania? 

Jak wyłączyć wtyczkę w WordPressie bez dostępu do panelu zarządzania

Na szczęście istnieje 2 sposoby na dezaktywację wtyczki w takiej awaryjnej sytuacji. Jeden ze sposobów, to wyłączenie wtyczki przez zalogowanie się do bazy danych, ale ja pokaże Ci drugi sposób. 

Aby wyłączyć wtyczkę WordPress bez dostępu do panelu administracyjnego strony, musimy się połączyć z naszym serwerem przez FTP. Dane dostępowe do połączenia uzyskasz w firmie hostingowej, w której utrzymujesz serwer. Jeśli nie wiesz jak połączyć się z serwerem przez protokół FTP, to tutaj znajdziesz pomoc.

Po połączeniu z serwerem przejdź do katalogu, w którym znajduje się Twoja strona, następnie katalog wp-content > plugins.

Struktura katalogów strony WordPress na serwerze

Po wejściu do katalogu plugins odszukaj wtyczkę, którą chcesz wyłączyć i zmień jej nazwę. Nazwa może być dowolna, natomiast ja polecam dodać znak _ na początku nazwy katalogu. Np. jeśli wtyczka, którą chcesz wyłączyć miała nazwę yoast, to wystarczy, że zmienisz jej nazwę na _yoast. Wtedy zostanie wyłączona, a dodatkowo zostanie umieszczona na samej górze w katalogu plugins.

Po zmianie nazwy wtyczki, dostęp do panelu administracyjnego powinien być dostępny. Otwórz przeglądarkę i spróbuj się ponownie zalogować do panelu administracyjnego. Po zalogowaniu i wejściu w zakładkę wtyczki zobaczysz ją, ale będzie ona wyłączona. Wtyczka nadal znajduje się na Twoim serwerze, ale została wyłączona poprzez zmianę nazwy. Jeśli chcesz ją ponownie aktywować, to zmień jej nazwę na oryginalną i ponownie włącz z poziomu panelu WordPressa. 

Czy powinno się usuwać nieaktywne wtyczki z WordPressa?

Jeśli nie zamierzasz więcej korzystać z tej wtyczki, to jak najszybciej ją usuń. Zostawiając nieaktywne pluginy, otwierasz dodatkową ścieżkę do włamania na Twoją stronę jako tzw. backdoor. Każda wtyczka zajmuje też dodatkowe miejsce, wiec usuwając je, odchudzisz stronę i dbasz o porządek.